Reggae, dans, kunst en streetfood

*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 27,00 (1 pers.) - € 29,00 (2> pers.) boekingskosten en evt. bagagekosten.

Ontdek de cultuur van Jamaica

Jamaica staat bekend om de gezellige dagelijkse sfeer, reggae muziek en de sympathieke bewoners. In Jamaica kan je echt ontspannen en word je altijd opgebeurd door de goed gehumeurde bevolking.

“Out of May, One People”. De Jamaicaanse cultuur is ontstaan uit invloeden van verschillende volken. De Arawaks, de oorspronkelijke bewoners, de Europeanen, de Afrikanen en er zijn ook veel invloeden uit het Verre Oosten. En juist deze mix maakt de Jamaicaanse cultuur zo geliefd.

De muziek die iedereen laat dansen, het heerlijke eten, de vele evenementen, prachtige kunst en natuurlijk de historie. Jamaica heeft het allemaal!

De Jamaicaanse cultuur

De cultuur van Jamaica is op cultureel vlak een uniek geluksoord. Je hebt het hier sowieso naar je zin! Om je alvast een impressie te geven van dit sfeervolle eiland zetten wij de hoogtepunten van de Jamaicaanse cultuur voor jou op een rij.

Maroons

De Maroons, afstammelingen van de gevluchte slaven, hebben de Afrikaanse cultuur, muziek, dans en andere gewoonten weten te bewaren. Door de overlevering van hun cultuur werd de regio rond de Blue Mountains in 2015 benoemd tot UNESCO werelderfgoed.

Rastafari

De rastafari cultuur heeft een bijzondere plaats in Jamaica. De rastafari geloven in de goddelijkheid van Ethiopische keizer Haile Selassie, een reïncarnatie van Jesus, waarbij Ethiopië het heilige land is. De bekendste aanhanger van levensbeschouwing was Bob Marley.

Kunst

De Jamaicaanse cultuur uit zich ook in de kunst. Overal in Jamaica kun je schilderijen en houtsnijwerken bewonderen en kopen van lokale kunstenaars. Maar er zijn ook grote musea met veelzijdige kunst, van klassiek tot abstract, van surrealistisch tot symbolisch.

Muziek en dans

In Jamaica vormen muziek en dans onderdeel van het dagelijks leven. Veel gepassioneerde muziek vindt zijn oorsprong in Afrika. De manier van uit drukken heeft te maken met de geschiedenis, verhalen van vrijheid, onafhankelijkheid en het politieke klimaat. Uit Afrikaans en Europees erfgoed is een mix gekomen van verschillende soort dans en zang.

 • Religieuze melodieën: De meest populaire vormen zijn Kumina, Pocomania en Rastafari, met veel drums en zang.
 • Dans muziek: Traditionele dansmuziekvormen met kleurrijke kostuums bij de Jonkonnu, Bruckins, Dinki Mini, Quadrille en Mento.
 • Meer muziek stromingen: bij Jamaica denk je aan de reggae legende Bob Marley! Daarvoor waren Ska en Mento populair, daarna vooral Dance Hall. De Jamaicaanse muziek cultuur heeft ook veel invloed gehad op Hip-hop en Reggaeton.

Evenementen

Gedurende het hele jaar vindt een groot aantal evenementen en festivals plaats in Jamaica. Van Carnaval tot de Reggae Marathon.

Wij lichten er een aantal voor je uit:

 • Reggae Sumfest: Jamaica’s grootste reggae concert vindt jaarlijks in de derde week van juli plaats en trekt tienduizenden bezoekers.
 • Bacchanal-Jamaica Carnaval: Elk jaar wordt deze Carnaval, met elke keer een ander thema, gevierd tijdens de Bacchanal seizoen.
 • Reggae Marathon: Op de eerste zaterdag van december start deze kleurrijke marathon om 05.15 (!) en wordt er tot aan de finish live reggae muziek gespeeld.
 • Rebel Salute ligt bij St. Ann ’s Bay even ten westen van Ocho Rios. Ooit opgericht door pionier en reggae artist Tony Rebel, is het een uniek gezinsvriendelijk 2-daags reggae evenement met een strikt “no-alcohol – no-meat” beleid.

Street Food

Street Food in Jamaica is misschien wel het lekkerste, en door de invloeden uit de hele wereld, het de meest divers in de hele Cariben.

Een aantal nationale gerechten en drankjes zijn:

 • Jerk: Gemarineerd vlees op pimenthout in afgedichte barbecue.
 • Ackee: Jamaica's nationale vrucht. Voedzaam en vol proteïnen, bron van voedsel voor veel Jamaicanen, en veel gegeten met zoute vis.
 • Red Stripe: Jamaicaanse blond bier (sinds 1928).
 • Patty's: bladerdeegpasteitjes gevuld met groente, rundvlees, pittige kip.
 • Blue Mountain Coffee: één van de beste en duurste Arabica koffierassen ter wereld.

Nog meer Jamaica?

Bekijk ook alles wat je kunt doen in Jamaica.
Of bekijk de mooiste hotels.

*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 27,00 (1 pers.) - € 29,00 (2> pers.) boekingskosten en evt. bagagekosten.

Als je die ene deal niet wilt missen

Alle airlines, alle bestemmingen, op één plek

Altijd de
beste deal

Eenvoudig en
snel boeken

Alle airlines,
alle bestemmingen

Nederlandstalige
klantenservice