De echte grootte van landen op de wereldkaart
Als je naar een wereldkaart kijkt, lijken sommige landen even groot, terwijl in werkelijkheid de afstanden enorm kunnen verschillen. Op de website The True Size hebben ze hier iets op bedacht! Je kunt hier namelijk landen ten opzichte van elkaar bekijken (En dat is verschrikkelijk leuk om mee te spelen).
Australië vs. Europa
Neem bijvoorbeeld Australië: dit continent op het zuidelijk halfrond is enorm groot, maar dat is voor ons best moeilijk voor te stellen. Maar als je Australië over Europa legt... Wow! Probeer het ook zelf eens!
De traditionele wereldkaart
Met deze website kan je dus ook zien dat de breed geaccepteerde wereldkaart (je hebt er thuis misschien wel een) eigenlijk niet klopt! Zo lijkt Groenland veel groter dan de Verenigde Staten, maar zoals je ziet is dit helemaal niet het geval. Dit geldt ook voor Rusland, wat natuurlijk ook echt een heel groot land is, maar eigenlijk ongeveer net zo groot is als het noorden van het Afrikaanse continent. En dat lijkt toch echt een stuk kleiner op de kaart ;)!
Waarom klopt de kaart niet?
Eigenlijk is dit heel simpel uit te leggen: in 1596 is de Mercatorprojectie ontwikkeld voor zeevaarders om te navigeren, dit is de kaart die je overal ziet. Omdat de aarde rond is (ja, flat earthers, rond), is het bijna onmogelijk om een kaart te ontwikkelen op een platte ondergrond, zonder dat de landen van vorm veranderen. Daarom is Groenland zo uitgerekt en lijkt Antarctica een enorm groot continent op de Mercatorprojectie wereldkaart.
Een Japanse artiest van een geometrisch designbedrijf heeft een wereldkaart ontworpen, op een platte ondergrond, die wél heel erg in de buurt komt van de werkelijkheid. Dat is wel even schrikken als je een tattoo van een wereldkaart hebt...
Welke landen hebben jou het meest verbaasd? Bekijk zelf hoe groot ze zijn in het echt en boek jouw vliegtickets