Dit zijn de beste workation-bestemmingen!

Werk en vakantie combineren? Het kan tijdens een workation! Veel carrièretijgers willen met zo’n werkvakantie hun creativiteit prikkelen, mindset veranderen of productiever aan de slag gaan. En eerlijk is eerlijk: je laptopje openklappen onder wuivende palmbomen klinkt niet verkeerd, toch?

Een workation houden kan - bijna - overal, maar wat is nou eigenlijk de beste workation locatie voor jou? En hoe verschilt dit per maand? CheapTickets.nl geeft antwoord op deze vragen.

#1 Abu Dhabi exit_to_app

Verenigde Arabische Emiraten flight )

Wat vind jij belangrijk?

Overweeg jij een workation, maar ben je er nog niet helemaal uit welke bestemming écht bij jouw behoeftes past? Wij helpen je op weg. In de Workation Index worden 120 verschillende locaties wereldwijd met elkaar vergeleken op basis van zes verschillende categorieën. Wat vind jij belangrijk? En wat juist niet? Geef het aan en krijg advies op maat.

Levenskwaliteit favorite

De ideale workation locatie heeft een goede levensstandaard. Het leven is hier bijvoorbeeld niet te duur, er is weinig criminaliteit en je kunt er bovendien lekker eten.

Onbelangrijk
Neutraal
Belangrijk

Communicatie forum

Je bent natuurlijk ook op workation om te werken. Het is dus belangrijk dat je ook goed kunt communiceren met je achtergebleven collega’s en opdrachtgevers. Op de beste workation locaties is daarom onder andere goed en stabiel internet en geen internetcensuur. Ook spreekt de lokale bevolking goed Engels, of zelfs Nederlands!

Onbelangrijk
Neutraal
Belangrijk

Bereikbaarheid location_on

Is de workation bestemming makkelijk bereikbaar of ben je een hele dag onderweg? En in welke tijdzone ligt de locatie? Veel tijdsverschil is natuurlijk niet handig als je online moet aanschuiven bij een belangrijke online meeting.

Onbelangrijk
Neutraal
Belangrijk

Klimaat & omgeving sunny

Schone lucht en een strakblauwe hemel: het gemiddelde aantal zonuren en eventuele luchtvervuiling zijn ook meegenomen in de Workation Index.

Onbelangrijk
Neutraal
Belangrijk

Happiness sentiment_very_satisfied

Bonuspunt! Hoe gelukkig is de gemiddelde inwoner in het land van de workation bestemming?

Onbelangrijk
Neutraal
Belangrijk

Wanneer calendar_month

Last but not least: jouw vertrekmaand is ook belangrijk om te bepalen of een locatie geschikt is voor een workation. Je hebt per slot van rekening waarschijnlijk geen zin in een regenseizoen of een oververhitte laptop.

120 bestemmingen: maar dít zijn de beste locaties voor jou

In de Workation Index krijgt elke bestemming een persoonlijk eindcijfer op basis van wat jij belangrijk vindt. De tool is gebaseerd op ruim 120 verschillende gerenommeerde databronnen. Meer informatie over alle onderzochte categorieën, de onderzoeksmethode en de gebruikte databronnen lees je hier.

favorite Levenskwaliteit, forum Communicatie, location_on Bereikbaarheid, sunny Klimaat & omgeving, sentiment_very_satisfied Happiness

Persoonlijke score
Stad

De grote winnaar: Las Palmas

Met een gemiddelde jaarscore van een 8,8 is het Spaanse Las Palmas de beste workation bestemming ter wereld. De hoofdstad van het Spaanse eiland Gran Canaria scoort op veel onderdelen goed, maar kenmerkt zich vooral door het fijne klimaat, de hoge levenskwaliteit en goede bereikbaarheid.

Andere workation locaties die over het hele jaar goed scoren zijn het Portugese Lissabon (8,6) en het Spaanse Málaga (8,5).

Beste workation locaties per werelddeel

De top 3 workation bestemmingen bevinden zich allemaal in Europa. Wil je ons continent liever achter je laten tijdens je werkvakantie? Ook dan zijn er gelukkig genoeg mooie locaties om uit te kiezen.

In het Midden-Oosten zijn Abu Dhabi (8,1) en Tel Aviv (8) de beste locaties om werk en vakantie te combineren. Deze steden zijn vooral praktische workation bestemmingen. Zo zijn de communicatievoorzieningen hier goed en zijn beide locaties goed bereikbaar. Qua levenskwaliteit scoren de bestemmingen minder denderend.

Ga je liever naar Afrika op workation? Dan raden wij je Johannesburg aan. De grootste stad van Zuid-Afrika heeft namelijk een gemiddelde jaarscore van een 7,9. De locatie is goed bereikbaar en ook handig: er is maar 1 uur tijdsverschil met Nederland. Erg handig als je moet aansluiten bij online meetings! Tussen december en mei is Dakar, de hoofdstad van Senegal, een geschikte workation locatie.

In Azië scoren Taipei (Taiwan), Tokio (Japan) en Seoul (Zuid-Korea) gemiddeld hoogst op jaarbasis. De bestemmingen krijgen alle drie een 7,3 in de Workation Index.

Staat Noord-Amerika op jouw workation lijstje? Las Vegas is dan het overwegen waard. Deze Amerikaanse stad scoort namelijk gemiddeld een 7,9 in de Workation Index: het hoogste cijfer van het hele continent. Vooral in de wintermaanden is dit een prettige bestemming, dan is het klimaat het meest aangenaam in deze woestijnstad. Andere Noord-Amerikaanse bestemmingen die de moeite waard zijn, zijn het Canadese Toronto en Vancouver (beide 7,8).

Trekt de Zuid-Amerikaanse cultuur jou wel? En wil je graag daar je workation spenderen? De Peruaanse hoofdstad Lima is dan misschien wel een goede bestemming voor jou. Met een gemiddelde jaarscore van een 7,7 is dit de beste workation locatie van dit continent. Ook Montevideo in Uruguay (7,6) en Buenos Aires in Argentinië (7,4) scoren goed.

Pak je het graag groots aan en ga je voor jouw workation het liefst naar de andere kant van de wereld? Goed nieuws! De drie onderzochte workation locaties in Oceanië scoren namelijk allemaal uitstekend. Perth (8,1) krijgt het hoogste eindcijfer, maar Auckland (8) in Nieuw-Zeeland doet eigenlijk nauwelijks onder voor de Australische stad. Ook Sydney blijkt een geschikte stad voor een workation (7,9).

Enquête: Wat vindt Nederland van een workation?

Hoe denken Nederlanders eigenlijk over een workation? En wat vinden zij écht belangrijk tijdens hun werkvakantie? In aanvulling op de Workation Index zette CheapTickets.nl ook een enquete uit onder reisliefhebbers. 835 Nederlanders vulden de poll in.

Uit de enquête blijkt dat reisliefhebbers het liefst op werkvakantie gaan in Spanje. Dit Zuid-Europese land wordt namelijk het vaakst genoemd als ideale workation bestemming: door bijna 40% van de respondenten. Ook Italië, Portugal, Curaçao, Indonesië, Griekenland, Australië en Thailand worden regelmatig genoemd als favoriete workation bestemming.

Hopelijk heeft de Workation Index je op weg geholpen bij het kiezen van je workation bestemming! Heb je je werkvakantie al geboekt, maar scoort jouw bestemming minder goed in de tool? Maak je geen zorgen! De Workation Index is namelijk gebaseerd op gemiddelden. Grote kans dat je er alsnog een toffe tijd van gaat maken!

Onderzoeksverantwoording: hoe is de lijst tot stand gekomen?

Bij het samenstellen van de Workation Index zijn wij grondig te werk gegaan. De tool is namelijk gebaseerd op ruim 120 verschillende gerenommeerde databronnen. Ons advies komt dus niet uit de lucht vallen!

De bestemmingen

In het onderzoek heeft CheapTickets.nl relevante workation informatie van 120 steden en vakantiebestemmingen in kaart gebracht. De selectie is bepaald op basis van Schiphol bestemmingen, Top City Destinations Euromonitor World 2019 en ECM 2022. In ondervertegenwoordigde regio’s zijn vervolgens nog enkele bestemmingen toegevoegd.

Het onderzoek betreft overigens niet enkel workation steden, maar soms ook ‘vakantie eilanden’. Bij kleine eilanden (zoals Bonaire en Malta) is in verband met de omvang van de dataset niet voor een specifieke plaats gekozen.

Onderzoekswaarden per categorie

In de Workation Index worden de bestemmingen vergeleken op basis van zes verschillende categorieën. Deze categorieën zijn in de meeste gevallen opgebouwd uit verschillende onderzoekswaarden. Onderstaand een overzicht van deze onderzoekswaarden. Ook aangegeven is hoeveel deze waarden meetellen voor het eindcijfer per categorie.

Levenskwaliteit

 • Cost of living: hoe duur is het levensonderhoud?
 • World Food Index score: Kan je er lekker eten en drinken?
 • Mensenrechten: In hoeverre worden mensenrechten beschermd?
 • Criminaliteit: Hoeveel criminaliteit is er?
 • Overval: Hoeveel (gewelddadige) overvallen vinden er plaats?
 • Diefstal: Hoeveel diefstallen vinden er plaats?
 • Gezondheidszorg: Is er goede medische zorg beschikbaar?
 • Corruptie: In welke mate is er sprake van corruptie?
 • Politiek stabiel: Is er politieke stabiliteit?
 • Politieke rechten: In hoeverre worden politieke rechten beschermd?
 • LHBTI rechten: Is er discriminatie van LHBTI'ers?
 • Doodstraf: Wordt de doodstraf (vaak) uitgevoerd in het land?

Communicatie

 • English proficiency: Hoe goed spreekt de bevolking Engels?
 • Nederlands: Hoe goed spreekt de bevolking Nederlands?
 • Mobiel internet: Hoe snel en hoe betrouwbaar is mobiel internet?
 • Dekking mobiel netwerk: Is er een goede dekking van het mobiel cellulair signaal?
 • ATM: Is er een goede dekking van geldautomaten?
 • Breedband internet: Hoe snel en hoe betrouwbaar is "vast" internet?
 • Gezondheidszorg: Is er goede medische zorg beschikbaar?
 • Corruptie: In welke mate is er sprake van corruptie?
 • Internetcensuur: In hoeverre is er sprake van internetcensuur?
 • Stroomstoringen: Hoe vaak is er sprake van een stroomstoring?
 • Communication price index: Hoe duur is het om gebruik te maken van communicatiemiddelen?

Bereikbaarheid

 • Directe verbinding: Is er een rechtstreekse vlucht vanuit Schiphol?
 • Reistijd: Hoe lang ben je onderweg naar de bestemming?
 • Tijdzone: Hoe groot is het tijdsverschil?
 • Visum: Heb je een visum nodig?

Klimaat en omgeving

 • Zonuren: Hoeveel zonuren zijn er gemiddeld op jaarniveau?
 • (Lucht)vervuiling: Hoe schoon is de lucht? En hoe zit het met andere soorten vervuiling?

Happiness

 • Happiness index: Hoe beoordelen bewoners de kwaliteit van hun huidige leven?

Vertrekmaand

 • Temperatuur, per maand: Wat is de gemiddelde temperatuur? Hoeveel graden warmer of kouder is het dan de "ideale werktemperatuur" van 21 °C?
 • Neerslag, per maand: Hoeveel neerslag valt er?

Enquête

Ter aanvulling van de Workation Index is in oktober en november 2022 een enquête uitgezet. De vragenlijst is verspreid via de CheapTickets.nl nieuwsbrief en de verschillende social media platformen van de reisorganisatie. In totaal hebben 835 respondenten de vragenlijst ingevuld.

De index

De algemene resultaten in de Workation Index komen tot stand door de 6 workation categorieën met elkaar te verrekenen tot een eindcijfer op de schaal van 1 tot 10. Deze weging is samengesteld op basis van de voorkeuren die naar boven komen uit de enquêteresultaten. De categorieën gerangschikt van meest naar minst belangrijk:

 1. Vertrekmaand
 2. Levenskwaliteit
 3. Klimaat en omgeving
 4. Communicatie
 5. Bereikbaarheid
 6. Happiness

Je kunt de weging van de elementen aanpassen naar je eigen voorkeur. Vind je het belangrijk dat je goed kunt communiceren met het thuisfront? Schuif dan de slider van "Communicatie" naar rechts. Als je dat juist niet belangrijk vindt, schuif je "m naar links. Verder kun je een voorkeur aangeven voor een vertrekmaand. Als dat niet uitmaakt, wordt standaard het jaargemiddelde gebruikt.

Bronnen

Agencia Estatal de Meteorología. (1981-2010). 'Klimaat data' https://www.aemet.es.
Amnesty International. (2022). 'Mensenrechten' https://www.amnesty.org.
ARSO. (1981-2010). 'Klimaat data voor Ljubljana' https://www.meteo.si.
Brazilian National Institute of Meteorology (INMET). (1961-1990). 'Klimaat data voor Rio de Janeiro' https://www.inmet.gov.br.
Bureau of Meteorology. (1991-2020). 'Klimaat data' https://www.bom.gov.au.
Lees meer...

Als je die ene deal niet wilt missen

Alle airlines, alle bestemmingen, op één plek

Altijd de
beste deal

Eenvoudig en
snel boeken

Alle airlines,
alle bestemmingen

Nederlandstalige
klantenservice