• Home
  • Blog
  • Fun
  • 12 keer ijs wereldwijd

12 soorten ijs van over de hele wereld

Wie houdt er nu niet van ijs? Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat er over de hele wereld verschillende versies van deze zoete en verfrissende lekkernij bestaan? Verschillende landen geven een andere twist aan deze klassieker.

1. Italië - Gelato

The mother of ice cream en de meest beroemde ijsvariant is de Italiaanse gelato! Deze versie bevat minder vet, meer suiker en is vrij zwaar en vullend doordat het niet luchtig is. Maar zó zó lekker... In Italië gebruiken ze ook vaak geen ijsschep zoals wij die kennen maar een spatel!

Een bericht gedeeld door Cioccogelateria Venchi (@cioccogelateriavenchi) op 29 Jul 2018 om 2:57 (PDT)

2. Duitsland - Spaghettieis

Het ziet er een beetje vreemd uit moeten we eerlijk zeggen. Maar in Duitsland is dit doodnormaal. Je neemt vanille-ijs en duwt het door een speciale pers. Dan neem je een kommetje, doet daar een grote toef slagroom in, het ijs erover en je werkt het af met aardbeiensaus. Kokosvlokken of amandelschaafsel geven het "parmezaangevoel"

Een bericht gedeeld door Iris Seidler-Garot (@irisk12) op 27 Jul 2018 om 12:47 (PDT)

3. Turkije - Dondurma

Dondurma is zo elastisch als verse mozarella en zo kleverig als toffee. Het bevat traditioneel room, slagroom, salep (een soort bloem), mastic (plantaardige hars) en suiker. Het smelt ook veel minder snel dan "ons" ijs en is ook wat harder.

Een bericht gedeeld door Лика (@rag_dolly) op 28 Jul 2018 om 9:43 (PDT)

4. Griekenland - Pagoto

Het Griekse ijs heeft sterke invloeden van de Turkse Dondurma en bevat ook salep en mastic. Maar ze hebben ook een paar typisch Griekse smaken zoals Pagoto Elaeolado me syko (met olijfolie en vijgen) en Pagoto Mavrodaphne (met Griekse dessertwijn).

Een bericht gedeeld door Fatto a mano (@fatto_a_mano_gelato) op 30 Jul 2018 om 3:27 (PDT)

Oké tot nu toe was het nog allemaal redelijk hetzelfde aan wat wij kennen in Nederland. Maar wat vind je van deze:

5. Japan - Mochi

IJs is een heel populair dessert in Japan - en dit Mochi-ijs wordt gemaakt van mochideeg (een plakkerig, zoet deeg gemaakt van Japanse kleefrijst) die uitgerold wordt op een plaat en vervolgens om bolletjes ijs gewikkeld wordt. Populairse smaken zijn vanille, chocolade, matcha (groene thee) en aardbei.

Een bericht gedeeld door Dakota Hanson (@wanderlustxo_xx) op 28 Jul 2018 om 6:09 (PDT)

6. China - gefrituurd ijs

Er is wereldwijd wat discussie of deze variant nu origineel uit Amerika of uit China komt. Het diepgevroren bolletje ijs (echt hard diepgevroren) wordt in China in een tempura beslag gedipt en vervolgens een paar minuten gefrituurd. Het wordt afgewerkt met kaneel en suiker en soms ook met pepermunt, slagroom of honing.

Een bericht gedeeld door Deepak Sharanappa (@deepak.sharanappa) op 27 Jul 2018 om 6:54 (PDT)

7. Israel - Halva

De Israelische versie is gemaakt van sesam pasta, tahini, eieren, room en suiker en vaak gedecoreerd met pistache en Silan (dadelsiroop). Origineel is deze zoetigheid afkomstig van Tel Aviv. De structuur is iets "korreliger" dan wij gewend zijn.

Een bericht gedeeld door Seed + Mill (@seedandmill) op 18 Jul 2017 om 5:07 (PDT)

8. Iran - Faloodeh

Fālūde of Pālūde is een Persisch sorbet dat gemaakt wordt van hele dunne vermicelli noodles (mihoen), rozenwater, limoensap en vaak gemalen pistachenoten. De vermicelli wordt eerst overgaar gekookt, in stukjes gehakt en dan ingevroeren in het "suikerwater" met smaakje. Voor het opdienen wordt het even in de magnetron gezet.

Een bericht gedeeld door رسول جلال الدینی (@rasoul_jalalodini) op 7 Dec 2017 om 5:02 (PST)

9. India - Kulfi

Hoewel de Indische variant verdacht veel lijkt op roomijs, is de structuur toch vaster. De belangrijkste ingrediënten zijn melk (ingedroogd en ingekookt), suiker, pistache-noten, amandelen, kardemom en de bloemenessence “ruh kewra”. Vervolgens worden ze in vormpjes gegoten met een stokje en ingevroren.

Een bericht gedeeld door The Food Jar (@thefoodjar) op 30 Jul 2018 om 7:03 (PDT)

10. Thailand - I Tim Pad

Een hele populaire "street snack" in Thailand is I Tim Pad. Hier wordt het ijs vers voor je neus bereidt! De ijsbereiding wordt op een diepgevroren plaat gegoten en dan in kleine rolletjes van de plaat geschraapt. Je moet het zien om het te begrijpen!

Een bericht gedeeld door I Am DRU (@drunizar) op 23 Jun 2018 om 11:24 (PDT)

11. Maleisië - Ais Kacang

De eerste - voor onze Westerse gewoonte - echt vreemde eend in de bijt is deze variant! Ais Kacang of ABC (Air Batu Campur) wordt gemaakt van geschaafd ijs met verschillende siropen er bovenop. So far so good. Maar dan worden er nog mais, grasgelei, bruine bonen of gelei aan toegevoegd. Durf jij het aan?

View this post on Instagram

A post shared by Food Adventures (@cjeneats) on Apr 23, 2019 at 8:37am PDT

12. Zuid-Korea - J-Cone

De J-cone (dankt zijn naam aan de vorm van de letter J). Het voordeel van de -ahum- ongewone vorm is dat het het ijs volledig omsluit waardoor de druppels worden ingesloten en je niet zo snel morst. Het "hoorntje" is gemaakt van gepofte mais en dus ook glutenvrij en smaakt naar cornflakes. Het wordt ook niet zompig als het ijs binnenin smelt.

Een bericht gedeeld door Helen (@helsldn) op 31 Mrt 2017 om 11:11 (PDT)


Welk ijsje zou jij wel willen proberen? Maak er gewoon werk van! Boek je tickets op CheapTickets.nl

CheapTickets op Facebook

CheapTickets.nl is aangesloten bij:
Betaal veilig met:
  • Contact
  • Veelgestelde vragen
  • Vliegtickets
  • Reisvoorbereiding
  • Over CheapTickets.nl
  • Juridische informatie
  • Blog
  • Vacatures
  • Nieuws en pers
  • Vliegtickets (BE)
  • Flüge (DE)
  • Flüge (CH)
  • Cheap flights (SG)
  • เที่ยวบิน (TH)
  • 機票 (HK)
Facebook Twitter Instagram
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Privacybeleid
  • Cookies
  • Copyright © 2025