*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 27,00 (1 pers.) - € 29,00 (2> pers.) boekingskosten en evt. bagagekosten.

Culinair Peru

Bij Peru denken we in eerste instantie aan Machu Picchu, maar culinair Peru is booming! Met meer gastronomische festivals dan ooit te voren en één van ’s werelds beste chefs, Virgilio Martínez Véliz, is Peru de place-to-eat. Ook kennis maken met de Peruaanse keuken? Nederland telt verschillende Peruaanse restaurants waaronder Ceviche y Maas in Rotterdam en Somos Peru in Den Haag. Of boek gewoon jouw vliegtickets naar Peru!

Traditie van superfood

Quinoa, avocado's en zoete aardappelen komen tegenwoordig in elk gezond receptenboek voor. In de Peruviaanse keuken worden deze ingrediënten echter al eeuwenlang gebruikt. Onder meer mais, aardappelen, bonen, cacao, tomaten en pinda's komen oorspronkelijk uit Peru en de omliggende regio. Peru heeft op die manier een enorme invloed gehad op de geschiedenis van voedsel.

~ Sinds enkele jaren staat Peru – met hoofdstad Lima in het bijzonder – steevast op de lijst met 's werelds beste culinaire bestemmingen. De cuisine van hedendaags Peru is een ware smeltkroes van smaken en culturen ~

Lekker Lima

Elke regio van Peru draagt op een unieke wijze bij aan de culinaire waarde van het land, maar in hoofdstad Lima komen alle elementen van de cuisine samen. Met Michelin-sterren bekroonde toprestaurants, maar ook goedkope eethuisjes met authentiek straatvoedsel zijn in overvloed te vinden in de Peruviaanse hoofdstad.

De geurige kruiden en specerijen op de Surquillo-markt en de traditionele delicatessen op de boerenmarkt van San Isidro tonen Peru's passie voor verse, lokale ingrediënten. Het jaarlijkse Mistura food festival is het belangrijkste culinaire evenement in Latijns-Amerika en een droomplek voor foodies. Honderden lokale producenten en voedselkramen komen voor deze gelegenheid bijeen. Proef Peru in de lekkerste restaurants van het land.

Culinaire routes in Lima

Culinair Lima is hot! Lima is dé culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika. Om bezoekers van de stad op een eenvoudige manier kennis te laten maken met de smaak van Lima is de website ‘Lima Sabe’ (Lima smaakt) in het leven geroepen. Verschillende thematische routes zorgen er voor dat culinaire liefhebbers geen enkele hotspot missen. Wij zetten onze favoriete culinaire routes voor je op een rij.

Boheemse route in Barranco

Barranco is één van de meest populaire wijken van Lima en ademt kunst, muziek en literatuur. Overdag hangt er een relaxte hippieachtige sfeer en ’s avonds is het een bruisend feest. De kunstzinnige wijk wordt vaak bezocht vanwege de beroemde Puente de los Respiros (Brug der Zuchten) en de vele kunstgalerijen. Maar ook de geweldige diner- en borrelspots zijn reden om dit buurtje beter te leren kennen.

Kustroute: Vis en meer

Zin om uit te waaien en ergens rustig een hapje te eten? Ontsnap dan aan de drukte van de stad en rij op een doordeweekse dag naar de kust van Lima. De weekenden zijn hier vaak gevuld met feestende jongeren, maar van maandag tot vrijdag hangt in de badplaatsen Punta Hermosa, Punta Negra, San Bartolo en Santa María een gezellige sfeer.

Sandwiches- en sapjesroute

Peruanen zijn dol op hun sánguches en jugos, oftewel sandwiches en sapjes. Voor degenen die maar weinig tijd hebben in Lima en hun dag zo efficiënt mogelijk willen indelen is dit de perfecte oplossing. El Juguito is al sinds 1960 een begrip in Lima en de sappen verraden al vrij snel waarom, ze zijn namelijk goddelijk. Aanraders zijn sap van de lucuma, een subtropisch fruitsoort, en de papaja.

Pisco-route

Uiteraard mag een route die draait om de nationale drank van Peru, Pisco, niet ontbreken in het lijstje. Pisco is niet meer weg te denken uit Limeense cocktails en ook tijdens het diner is het inmiddels een veelgevraagd drankje. Voor een avondje Pisco cocktails trek je je uitgaansoutfit aan en ga je naar de elegante bar Olé in de wijk San Isidro. Na je eerste drankje wandel je naar, jawel, de Pisco Bar.

Het centrum in 7 stappen

Het hart van het centrum van Lima is waar architectuur, geschiedenis en gastronomie samen komen. Dit is Lima op haar best. Gastronomisch gezien vind je hier echt van alles: hoogstaande restaurants, relaxte bodega’s, streetfood, noem het maar op. Een bijzonder restaurant gelegen midden in het centrum van Lima is L’Eau Vive.

Gerechten van Peru

De Peruaanse keuken is één van de meest gevarieerde ter wereld en dat proef je met name in de culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika, Lima. Traditioneel Andesvoedsel is in de loop der tijd verrijkt met buitenlandse invloeden. In de vruchtbare grond van Peru kan een bijzonder grote variatie aan gewassen groeien, waaronder maar liefst 3000 soorten aardappelen!

~ Dat ook in Nederland de Peruaanse keuken steeds populairder wordt blijkt uit het feit dat Peru’s nationale visgerecht Ceviche (rauwe vis gegaard in citroensap) steeds vaker op de Nederlandse menukaart verschijnt ~

Ceviche

Ceviche is hét gerecht van Zuid- en Midden-Amerika. Superverse vis gegaard in zuur, dat is de essentie. Negen van de tien keer is dit limoensap, maar eigenlijk alles wat zuur genoeg is kan gebruikt worden. Door deze bijzondere bereidingswijze en de verse vis krijgt het gerecht een verfijnde, gezonde en erg lekkere smaak.

Pisco

Maak kennis met Peru’s nationale trots: Pisco. Pisco is een sterke drank geboren uit een samensmelting van de Peruaanse en Spaanse cultuur. De naam Pisco is in het Quechua (taal van de Inca’s) het woord voor vogel of vogels. Dit drankje mag niet ontbreken in een zomerse cocktail. Pisco Sour, Chilcano, Capitan, Tropical Point of Pisco Point zijn alle vijf heerlijke cocktails waarvan Pisco het hoofdingrediënt is. Pisco Sour is zonder twijfel de populairste. Deze verfrissende zoetzure cocktail met limoensap, (riet)suikersiroop, eiwit, een drupje Angostura bitter, ijsblokjes en natuurlijk Pisco. Meer weten? Doe de Pisco-route vanuit Lima door de provincie Chincha!

Quinoa

Quinoa is razend populair in Nederland. Inmiddels weten we ook hoe we het moeten uitspreken (‘kienwa’)! Met de aangekondigde Ruta de la Quinua kan iedereen binnenkort zelf ontdekken waar quinoa vandaan komt, hoe het wordt verwerkt en welke gerechten je ermee kunt maken. Je doet verschillende plaatsen aan en maakt kennis met de levenswijze van de bewoners. In Peru zullen de boeren met trots hun gewassen laten zien en vertellen hoe zij al eeuwenlang op duurzame en ambachtelijke wijze quinoa telen. Natuurlijk weten zij ook alles over de mooiste plekjes in de regio én de beste gerechten. Puno is de belangrijkste quinoaregio en bevat ook het indrukwekkende Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld.

Reizen naar Peru

Zelf Ceviche in Peru proeven? Of uitkijken over roodgekleurde quinoa-velden? Boek je vliegtickets naar Peru en beleef een geweldige, culinaire vakantie! Ontdek tegelijkertijd al het andere moois dat Peru te bieden heeft. Dit is hoe je naar Peru reist.

~ In Peru zullen de boeren met trots hun gewassen laten zien en vertellen hoe zij al eeuwenlang op duurzame en ambachtelijke wijze quinoa telen. Natuurlijk weten zij ook alles over de mooiste plekjes in de regio ~

Foto credits

  • Ceviche hapjes - ©Yayo López / PROMPERÚ
  • Quinoa met geglazuurd varkensvlees in teriyaki saus - ©Sandro Aguilar / PROMPERÚ
  • Mercado de Surquillo - ©Enrique Castro-Mendivil / PROMPERÚ
  • ©Sofia Hopkins / PROMPERÚ
  • Lucuma fruit - ©Yayo López / PROMPERÚ
  • Bereiding van Pisco Sour - ©Yayo López / PROMPERÚ
  • Restaurant Kañete - ©Sofia Hopkins / PROMPERÚ
  • Ceviche de pescado – ©Enrique Castro-Mendivil / PROMPERÚ
  • Pisco Sour - ©Renzo Uccelli / PROMPERÚ
  • Cosecha de Quinua - ©Flor Ruiz / PROMPERÚ
*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 27,00 (1 pers.) - € 29,00 (2> pers.) boekingskosten en evt. bagagekosten.

Als je die ene deal niet wilt missen

Razendsnel jouw beste deal

Altijd de
beste deal

Eenvoudig en
snel boeken

Alle airlines,
alle bestemmingen

Nederlandstalige
klantenservice