Je ticket naar een wereldstad dichtbij

*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 29,90 boekingskosten.

Wat te doen in Berlijn

Ruig en rauw. Eigentijds en creatief. Groots en veelzijdig. Bourgondisch en met een ongekende clubscene. Een wereldstad op een steenworp afstand van ons eigen land. Het hele jaar door leuk.

Maar natuurlijk hebben we het over Berlijn, de stad van het nachtenlang doorhalen en de beergarten (en braadworst) overal.

En de stad van de kleine galerieën, een florerende kunstscene en de beste vintage- en foodmarkten.


Bekijk op deze pagina de insider tips van Barts Boekje voor Berlijn. Of bekijk meer informatie:

Bezienswaardigheden in Berlijn
Evenementen in Berlijn
Praktische info voor Berlijn
Last-minute vliegtickets Berlijn

Wat is Barts Boekje?

Barts Boekje is een digitaal 'boekwerk' met (shop)tips en adressen, van golden oldies tot kakelvers nieuws, onderverdeeld in categorieën zoals hotels, food en beauty.

Brilliant Apartments GMBH

Deze logeerparel vind je aan de dondersgezellige Oderberger Straße, een korte, aantrekkelijke (horeca)straat in Prenzlauer Berg die uitkomt op het Mauerpark. Daarover zo nog meer. Eerst even terug: wil je nu een keer niet naar het Michelberger Hotel en vind je het prachtige SoHo House Berlijn te duur voor een gezellig weekendje weg, zoek dan deze op, het nieuwe Brilliant Apartments.

brilliant-apartments.de

Mauerpark

Is het Mauerpark het leukste park van Berlijn? Misschien wel. Feit is dat je vanuit Brilliant Appartments zo het park in rolt waar het hele jaar door muzikanten staan te spelen, het met mooi weer vol zit met picknickende jongeren, zij aan zij met jonge ouders (oh de herkenning) en her en der hangt een goedgemutste zwerver.

Op zondag is het helemaal feest: dan is er markt in het park, een grote verzameling kraampjes, stands en foodtrucks met het beste van het marktwezen: er is vintage voor aan je lijf en rommel voor in huis, er is eten uit alle hoeken van de wereld en er is kunst van lokale creatieve vogels. Niet te missen.

visitberlin.de/en/mauerpark

Klunerkranich

De leukste creatieve ratjetoe en daarmee een op en top Berlijnse biertuin is Klunerkranich. Je vind de binnen-buiten stek bovenop de parkeergarage die bij een (suf) winkelcentrum hoort. Je moet er even een blokkie voor om maar dat mag de pret allemaal niet drukken. En mocht het even wat minder weer zijn, dan duik je gewoon het bruine cafe in dat bij het dakterras hoort.

Bruin cafe inderdaad, met live muziek zoals je dat vaak bij een originele Amerikaanse dive bar hoort. Beetje alternatief, beetje boers, beetje grunge, lekker nonchalant en o zo tof. Droog? Dan trakteert het Klunerkranich dak je op het beste uitzicht, en de meest fantastische zonsondergang van Berlijn. Making memories.

klunkerkranich.org

Bezienswaardigheden Berlijn

De grote stad Berlijn kent een rijke geschiedenis. Vele gebouwen hebben hun eigen verhaal en er zijn ontzettend veel musea. Bekijk hier een aantal dingen die je eigenlijk wel gezien/gedaan moet hebben bij je bezoek aan Berlijn.

Berliner Mauerweg

De Berliner Mauerweg is een route van 160 km door de stad waar vroeger een deel van de Berlijnse Muur liep. Je kunt uiteraard ook delen doen van deze route; lopend of met de fiets. Dit geeft een goed beeld van hoe de stad vroeger werd gescheiden door de muur.

Kulturforum Berlin

Dit is een cultureel centrum achter de Potsdamer Platz in de Berlin-Tiergarten buurt, waar veel musea zitten. Bijvoorbeeld:

 • Neue Nationalgalerie
  Een museum voor kunst van de 20ste eeuw.
 • Gemäldegalerie
  Dit museum heeft voornamelijk oudere kunst, uit de 13e tot 18e eeuw.
 • Kupferstischkabinett
  Hier zijn heel veel prenten, tekeningen, etsen en gravures te zien.
 • Musikinstrumenten Museum
  Muziekliefhebber? Dan haal je je hart hier op. In dit museum staat een grote collectie van oude en nieuwe muziekinstrumenten.

Berliner Dom

De Berliner Dom is de bekendste kerk van Berlijn. De kerk heeft een neobarokke stijl en is na de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel herbouwd. Hier zijn ook de sarcofagen van de Pruisische koningen terug te vinden en bekijk je het bekende Sauerorgel.

Holocaust monument

Het Holocaust monument is een heel belangrijk monument. Hier wordt stilgestaan bij alle joden die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het plein bestaat uit allemaal betonblokken van verschillende formaten. Van boven zie je een golvende beweging. Dit staat symbool voor de angst en onwetendheid van de slachtoffers volgens de ontwerper Peter Eisenman.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor was in de 18de eeuw de statige toegangspoort van de stad. Overdag is hij al mooi, ’s avonds is ie prachtig verlicht en lijkt hij nog groter.

Rijksdaggebouw

Het Rijksdaggebouw is het parlementsgebouw van Berlijn. Dit gebouw is na de oorlog flink gerestaurareerd en een must see als je Berlijn bezoekt.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was de grensovergang bij de Berlijnse Muur. Hier vlakbij zit ook een museum waar je alle informatie over deze tijd vindt, in het Mauermuseum.

Park Tempelhof

Park Tempelhof is een oude luchthaven, waar je nu zonder gevaar voor eigen leven in het gras kunt liggen of over de landingsbaan kunt lopen.

*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 29,90 boekingskosten.

Als je die ene deal niet wilt missen

Alle airlines, alle bestemmingen, op één plek

Altijd de
beste deal

Eenvoudig en
snel boeken

Alle airlines,
alle bestemmingen

Nederlandstalige
klantenservice