Aan het laden...
Een moment a.u.b.

Wereldwijd zijn systemen momenteel getroffen door een storing. Hierdoor kunnen boekingen, het inchecken en enkele vluchten worden verstoord. Geraakte klanten worden momenteel door de airlines geinformeerd. Onze excuses voor het ongemak. We waarderen je geduld.

Alle info

Vakantiegeld 2024

Vliegtickets

Vlucht & Hotel

Hotels

Autoverhuur

Transfers

Het volgende vakantiegeld wordt uitbetaald in mei 2024

Vakantiegeld

*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 29,90 boekingskosten.

Vakantiegeld 2024: hoeveel, wanneer en wat kan je ervoor boeken?

Het leukste extraatje van het jaar: dat is het vakantiegeld. En het heet niet voor niets vakantiegeld. Die ontspanning heb jij verdiend. Dan wil je natuurlijk wel weten hoeveel je krijgt, wanneer je het krijgt, en hoe je er de meeste waarde uit kan halen. Daar kunnen wij je bij helpen.

Vakantiegeld op een rijtje

Wanneer uitbetaald:
eind mei 2024
Hoeveel vakantiegeld:
minimaal 8% van je bruto salaris
Goedkoopste bestemmingen om te boeken in mei:

Wanneer wordt het vakantiegeld in 2024 uitbetaald?

De meeste bedrijven betalen het vakantiegeld tegelijk met het loonstrookje eind mei of begin juni, afhankelijk van wanneer je gewoonlijk betaald krijgt. De toeslag moet in ieder geval voor 30 juni betaald zijn. Vakantiegeld wordt ook wel vakantietoeslag of vakantiebijslag genoemd (zo kan het op je loonstrookje staan).

Hoeveel vakantiegeld krijg je?

Hoe hoog jouw vakantiegeld uitvalt verschilt per situatie. Het minimum is 8% van je bruto jaarloon. Dat jaarloon wordt berekend van 1 juni 2023 tot 1 juni 2024. De 8% is een minimum en kan verschillen per CAO.

Als je minder betaalt gekregen hebt (bijvoorbeeld door ziekte of verandering in werkuren) dan wordt dat meegenomen in de berekening van jouw jaarloon. Ook bijvoorbeeld overwerken, gevarengeld en onregelmatigheidstoeslagen tellen mee. Een dertiende maand telt niet mee voor je vakantiegeld.

Jouw vakantiegeld is een bruto bedrag. Daar betaal je dus ook belasting over. Afhankelijk van jouw belastingschaal is dat voor 2024: 36,97% (inkomsten tot € 75.624) of 49,50% (inkomsten vanaf € 75.624).

Dus hoeveel is die 8% dan uiteindelijk? In deze tabel een paar voorbeelden.

Berekening vakantiegeld 2024

Bruto maandsalaris
Netto vakantiegeld
€1500
€900
€2300
€1400
€3000
€1800
€4000
€2400
€5000
€3000

Deze bedragen zijn een berekening en kunnen afwijken van jouw persoonlijke situatie

Op de website van Nibud kun je een meer gedetailleerde berekening voor vakantiegeld zien, waarin ook heffingskorting en een verrekening daarvoor is meegenomen.

Krijgt iedereen vakantiegeld?

Iedereen die in Nederland in loondienst werkt heeft recht op vakantiebijslag. Sommige mensen krijgen hun vakantiegeld elke maand al bij hun salaris uitbetaald. Dan krijg je niet het grotere bedrag in mei. Ook met een uitkering heb je recht op vakantiegeld. Daar zitten wel andere regels en bedragen aan vast. ZZP'ers die niet via een uitzendbureau werken krijgen geen vakantietoeslag.

Waar kun je heen vliegen met je vakantiegeld?

Yes! Jij wilt je vakantiegeld uitgeven aan waar het voor bedoeld is: vakantie! Waar kun je met jouw budget allemaal heenvliegen? Check onze budgetkaart.

*De kaart bevat gemiddelde vliegticketprijzen voor verkochte retourticket op CheapTickets.nl in 2023, inclusief toeslagen, belasting en evt. bagage. Het complete plaatje dus! Prijzen kunnen in 2024 natuurlijk net een beetje anders zijn.

Ik weet al waar ik heen wil

Als jouw bestemming al vast ligt, bekijk dan wanneer je het beste de tickets kunt boeken:

Ik weet nog niet waar ik heen wil

Staan jouw reisplannen nog helemaal open? Zodra je het vakantiegeld op je rekening gestort krijgt, zijn deze bestemmingen relatief goedkoper om te boeken vergeleken met de andere maanden van het jaar:

Hoe lang kun je op vakantie met het vakantiegeld?

De gemiddelde Nederlandse werknemer in loondienst heeft 25 vakantiedagen per jaar. Ook zijn er 11 vrije feestdagen. Dus hoe haal jij het meeste uit je vakantiegeldbudget èn je vakantiedagen? Door slim te plannen!

Zet jouw vrije dagen slim in voor de meeste vrije tijd. Bekijk de slimme vakantiedagenkalender >>

Hoeveel vakantiegeld besteed jij in 2024 aan ontspannen?

Je hebt wel wat ontspanning verdiend! Welk budget je ook kiest voor je vakantie, op CheapTickets.nl vind je de tickets om het meeste uit je vakantiegeld te halen. Bekijk de populairste bestemmingen die doorgaans voor minder dan een bepaald budget te boeken zijn (de actuele prijs kan afwijken, we laten je immers alleen actuele prijzen zien die echt te boeken zijn!)

Waar vlieg je heen voor minder dan €1000

Curaçao

Singapore

Kaapstad

Bekijk alle

Dit is het laagste tarief gevonden in de laatste 24 uur door bezoekers van CheapTickets.nl en is excl. € 29,90 boekingskosten. Meer info

Waar vlieg je heen voor minder dan €500

New York

Toronto

Bali

Bekijk alle

Dit is het laagste tarief gevonden in de laatste 24 uur door bezoekers van CheapTickets.nl en is excl. € 29,90 boekingskosten. Meer info

Waar vlieg je heen voor minder dan €200

Barcelona

Londen

Lissabon

Bekijk alle

Dit is het laagste tarief gevonden in de laatste 24 uur door bezoekers van CheapTickets.nl en is excl. € 29,90 boekingskosten. Meer info

De kleine lettertjes

  • Genoemde tarieven zijn op basis van beschikbaarheid en gekozen reisdata.
  • Genoemde tarieven zijn gebaseerd op vluchten vanaf Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Düsseldorf en Brussel.

*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 29,90 boekingskosten.

Klantenservice
CheapTickets.nl
Internationale sites
Volg CheapTickets.nl