Goeie vraag! Waarom is er een prijsverschil in vliegtickets? Het ene moment zoek je naar een vliegticket en vind je een relatief goedkoop tarief. Kijk je een paar dagen later dan betaal je ‘opeens’ €100 meer. Je zit vol verbazing naar je scherm te kijken en denkt, ze hebben mijn cookies te pakken! Echter mogen wij die niet pakken…

Zoals verteld in de vorige CheapTip (CheapTip 3) hebben je cookies geen invloed op de vluchtprijs. Het prijsverschil heeft te maken met de zogenaamde boekingsklassen waarin de luchtvaartmaatschappij de tickets aanbiedt. Dit heeft niks van doen met de serviceklassen, zoals Economy Class of Business Class. De boekingsklassen zijn als het ware ‘groepjes’ stoelen die ze voor een bepaalde prijs willen verkopen. De luchtvaartmaatschappij wil natuurlijk het vliegtuig zo vol mogelijk hebben, met tevreden klanten én ze willen geld verdienen. Als ze één vaste prijs zouden hanteren, wordt de kans kleiner dat ze het hele vliegtuig vol krijgen (er zijn dan altijd mensen die de prijs te hoog vinden en nooit zullen boeken!).

De werking van boekingsklassen

Elke boekingsklasse heeft dus een eigen prijs. Deze kan dus goedkoper of duurder zijn dan een andere klasse. Als een vlucht nog ver weg is, worden goedkopere stoelen aangeboden. Immers heeft de airline nog genoeg tijd om de vlucht vol te krijgen. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, des te duurder deze wordt. Als de airline nog veel stoelen vrij heeft op het laatste moment, wordt de prijs verlaagd om in ieder geval de vlucht vol te krijgen. Óf als ze hun target nog lang niet hebben gehaald, verhogen ze de prijs.

Het is allemaal gebaseerd op vraag en aanbod. De luchtvaartmaatschappijen weten wanneer het hoogseizoen is en verhogen dan de prijzen. Hiermee compenseren ze de lagere prijzen in het laagseizoen, als het lastiger is om vluchten vol te krijgen.

Wow, die prijs!

Heb jij soms ook dat je naar vlucht op zoek bent en denkt: vragen ze zóveel voor een ticket? Dat heeft verschillende redenen, eentje daarvan is hierboven al genoemd (verschillende boekingsklassen). Ten tweede kan het zijn dat jouw zoekopdracht al een keer eerder (het jaar ervoor bijvoorbeeld) is uitgevoerd. Die vorige keer heeft iemand voor die (voor jou absurde) prijs een ticket gekocht. Iedereen heeft een ander budget, niet iedereen gaat voor de goedkoopste tickets! Dus wat denkt ons zoeksysteem: Ik bied deze ticketprijs weer aan in deze regio, want er is blijkbaar vraag naar.

Ook kan het zijn dat de regels van het zoeksysteem bepalen dat jij een hogere prijs te zien krijgt, omdat de goedkopere boekingsklasse is weggehaald door de airline, al check je de vlucht een dag later. De prijzen fluctueren continu. Net als de kosten om het vliegtuig de lucht in te krijgen. De brandstofprijs kan bijvoorbeeld de pan uitrijzen. Of de taxen van de luchthaven worden verhoogd.

De prijs van een ticket komt dus door behoorlijk wat factoren tot stand. Wat je altijd moet denken is; hoeveel vind ik mijn ticket waard? Wat heb ik over voor deze droomvakantie of deze business trip? Velen zullen zeggen ‘Ik wil gewoon de goedkoopste prijs’. Natuurlijk willen we dat ook voor onze dagelijkse boodschappen… Dus hoeveel waarde hecht jij aan de service of het comfort van een luchtvaartmaatschappij? Baseer je keuze onder andere daarop.

Beslis waar jij naartoe wil vliegen en vergelijk de prijzen van airlines met elkaar op CheapTickets.nl.

Vertel over deze pagina