World Food Index

Ben jij een echte foodie en reis je het liefst naar een vakantiebestemming waar je lekker kunt eten en drinken? Je bent niet de enige! Speciaal voor culinaire reizigers zochten wij naar hét foodwalhalla van 2022. Zo maak jij een reis om nooit meer te verg-eten!

Over de World Food Index

Hoe bepalen wij eigenlijk wat dé vakantiebestemming is voor reislustige fijnproevers? Met de World Food Index pakken we het groots aan. We onderzochten en vergeleken 121 verschillende wereldsteden.

De World Food Index is gebaseerd op ruim 30 miljoen online restaurantbeoordelingen van over de hele wereld. Heb jij als restaurantbezoeker wel eens een review achtergelaten op een platform als TripAdvisor, Yelp of Google Maps? Grote kans dat je dan ook hebt bijgedragen aan dit onderzoek.

Hoe vergelijken we de vakantiebestemmingen? Heel simpel: elke locatie krijgt een score op basis van 5 verschillende onderdelen:

 1. Gemiddelde beoordeling restaurants: hoe worden restaurants online beoordeeld door gasten?
 2. Restaurantdichtheid: is er voldoende aanbod te vinden in de stad? Hoeveel restaurants zijn er per inwoner?
 3. Keukenvariatie: hoeveel verschillende soorten keukens zijn er per stad te vinden? Kun je er bijvoorbeeld alleen terecht voor pizza’s, of ook voor andere soorten keukens en voor culinaire hoogstandjes?
 4. Inclusieve keuken: houden restaurants rekening met een afwijkend dieet? Zijn er bijvoorbeeld voldoende opties als je vegetarisch of veganistisch eet? En hoe zit het het met de halal en koosjere opties?
 5. Lokale impact: bonuspunten. Welke impact heeft de lokale keuken wereldwijd?

Meer informatie over de onderzoeksmethode lees je hier.

Dit zijn dé steden voor foodies

Dit zijn dé steden voor foodies

Met een eindscore van een 8,7 is Florence dé culinaire wereldhoofdstad van 2022. De Italiaanse stad onderscheidt zich vooral door uitstekende restaurantbeoordelingen, een hoge restaurantdichtheid en een groot aanbod aan restaurants die rekening houden met een afwijkend dieet.

Andere wereldsteden die volgens de World Food Index de moeite waard zijn voor culinaire reizigers, zijn Phuket (Thailand), Oranjestad (Aruba) en Porto (Portugal).

Amsterdam eindigt op een 10e plek in de wereldranglijst en is hiermee de best scorende Nederlandse stad. Vooral qua restaurantdichtheid doet onze hoofdstad het goed: naar verhouding zijn er veel restaurants per inwoner. Rotterdam moet genoegen nemen met de 31e plaats op de wereldranglijst, vlak achter Athene (Griekenland) en Neurenberg (Duitsland).

Bekijk de volledige dataset hieronder.

Je bekijkt deze pagina op je telefoon. Om de data het beste op mobiel te bekijken, bezoek je deze link. Of bekijk deze pagina op een computerscherm.

‘Best bang for the buck’: waar voor je geld in Bogota

In de Colombiaanse hoofdstad Bogota heb je volgens de World Food Index het meest waar voor je geld in restaurants. In verhouding tot andere onderzochte vakantiebestemmingen is uit eten gaan niet duur en bovendien worden eetgelegenheden er bijzonder goed beoordeeld door gasten.

Bogota staat overigens niet alleen maar bekend om de eigen Colombiaanse keuken: het is namelijk ook de stad met de grootste keukenvariatie ter wereld! Voor ieder wat wils dus. Qua restaurantdichtheid scoort Bogota echter slecht: er zijn hierdoor weinig horecagelegenheden per inwoner. Hierdoor is er kans op meer drukte in restaurants of moet je misschien iets verder lopen of zelfs de taxi nemen naar horecagelegenheden. Ook bieden restaurants in Bogota relatief weinig opties voor een aangepast dieet.

Andere bestemmingen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding zijn onder andere: Bonaire, Heraklion (Griekenland) en Denpasar (Indonesië).

Italiaanse keuken best beoordeeld

Italiaans eten wordt niet alleen in eigen land gewaardeerd: het is volgens de World Food Index namelijk de best beoordeelde keuken ter wereld. Ook de Japanse, Amerikaanse en Franse keuken scoren over het algemeen goed op online reis- en beoordelingsplatforms.

Onze eigen keuken blinkt overigens niet uit. Restaurants die de Hollandse pot serveren, presteren over het algemeen slechts ‘gemiddeld’.

Uit eten in Miami: vermijd tourist traps!

Staat Miami op je bucketlist? Check dan even goed de recensies voordat je hier een restaurant binnenstapt. Nergens ter wereld krijgen eetgelegenheden naar verhouding zoveel 1 ster-beoordelingen als in deze Amerikaanse kuststad.

Ook in Manilla (Filipijnen), Stockholm (Zweden) en Madrid (Spanje) zijn naar verhouding veel van deze tourist trap-restaurants te vinden.

Voor de thuisblijvers: Nationale Food Index

Blijf je dit jaar dicht bij huis? Ook jouw woonplaats hebben we meegenomen in het onderzoek. Want wat is eigenlijk de nummer 1 foodgemeente van Nederland?

Dit zijn dé foodgemeenten van Nederland

Amsterdam: geen enkele gemeente scoort in de Nationale Food Index zo goed als de hoofdstad. Amsterdam blinkt vooral uit door de hoge restaurantdichtheid en een groot en divers aanbod aan restaurants.

Ook steden als Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Eindhoven komen goed uit de bus in de Nationale Food Index. De toplijst heeft dit vooral te danken aan een relatief grote keukenvariatie. Je kunt hier terecht voor veel verschillende soorten keukens en gerechten.

Kleinere gemeenten die in de Nationale Food Index ook goed scoren zijn: Schiermonnikoog, Urk en Meierijstad.

Beste beoordelingen in: Weststellingwerf

Weststellingwerf heeft de best beoordeelde restaurants van Nederland. In deze Friese gemeente krijgen de 38 verschillende eetgelegenheden een gemiddelde beoordeling van een 8,3. Qua restaurantdichtheid, keukenvariatie en inclusiviteit scoort Weststellingwerf minder goed. In de Nationale Restaurant Index eindigt de gemeente daardoor, ondanks de hoge restaurantbeoordelingen, op de 31e plaats.

Naast Weststellingwerf krijgen ook restaurants in de gemeenten Urk (Flevoland), Eemsdelta (Groningen), Twenterand (Overijssel) en Beemster (Noord-Holland) positieve recensies. Restaurantgasten geven de eetgelegenheden hier gemiddeld een 8,2.

Gelderland en Noord-Holland: best scorende provincies

Gelderland en Noord-Holland zijn dé food-provincies van Nederland. Beide scoren een 7,5. Waar Gelderland de toppositie voornamelijk te vinden heeft door positieve restaurantrecensies, blinkt Noord-Holland vooral uit door de hoge restaurantdichtheid.

Hopelijk heeft de World Food Index je alvast op weg geholpen bij het kiezen van je volgende reisbestemming! Ook als je geen vakantieplannen hebt is er dichterbij huis gelukkig genoeg om uit te kiezen.

Al geboekt en scoort jouw bestemming minder goed in het onderzoek? Niet getreurd! De beide indexen zijn namelijk gebaseerd op gemiddelden. Grote kans dat op jouw bestemming toch genoeg lekkers valt te ontdekken. Lees voorafgaand aan je restaurantbezoek dan wel altijd even de online reviews. Een smakelijke reis gewenst!

Methodologie

1. De bestemmingen

In het onderzoek heeft CheapTickets.nl restaurantbeoordelingen van 121 steden en vakantiebestemmingen in kaart gebracht. De selectie is bepaald op basis van Schiphol bestemmingen, Top City Destinations Euromonitor World 2019 en ECM 2022. In ondervertegenwoordigde regio’s zijn vervolgens nog enkele bestemmingen toegevoegd.

Opmerking: Het onderzoek betreft niet enkel steden, maar soms ook ‘vakantie eilanden’. Bij kleine eilanden is in verband met de omvang van de dataset niet voor een specifieke plaats gekozen.

2. De dataset

De dataset is samengesteld door de reviews van restaurants op TripAdvisor, Yelp en Google Maps te combineren. Binnen deze reviews is gekeken naar:

 • de algemene beoordeling,
 • specifieke beoordelingen (uitstekend - vreselijk),
 • het aantal reviews,
 • het soort restaurant en/of keuken (Frans, Italiaans etc.),
 • de pricing,
 • en speciale dieet voorkeuren (vegetarisch, vegan, glutenvrij, halal en kosher).

In totaal zijn ruim 30 miljoen online restaurantbeoordelingen van over de hele wereld in kaart gebracht en onderzocht.

3. De indexen

Voor de World Food Index zijn alle restaurants (met minstens één beoordeling) per bestemming op TripAdvisor geanalyseerd in combinatie met de top 200 restaurants binnen Yelp en Google Maps.

Als je die ene deal niet wilt missen

Alle airlines, alle bestemmingen, op één plek

Altijd de
beste deal

Eenvoudig en
snel boeken

Alle airlines,
alle bestemmingen

Nederlandstalige
klantenservice