De Voetbal Prijsindex

De Voetbal Prijsindex bestudeert de kosten van het kijken naar voetbal in stadions over heel de wereld in 2021/22. De index laat zien waar fans het meeste waar voor hun geld krijgen op basis van de kwaliteit van elke competitie, maar ook in welke competities de meest waardevolle spelers spelen en hoeveel fans betalen per doelpunt.

Bij CheapTickets doen we niets liever dan reizen, maar voetbal komt zeker in de buurt. Elk jaar helpen we duizenden fans om hun favoriete teams in het buitenland te zien of om naar de wedstrijden van hun dromen te reizen in steden over de hele wereld. Maar de pandemie heeft financiële gevolgen gehad voor zowel fans als clubs, en in deze context hebben we besloten om te bestuderen wat de kosten zijn van het kijken naar voetbal in stadions in verschillende competities over de hele wereld. We hebben ook gegevens over de kwaliteit van elke competitie vergeleken om te laten zien waar fans het meeste waar voor hun geld krijgen op het gebied van voetbal entertainment.

We zijn het onderzoek begonnen met een analyse van de ticketprijzen in de nationale competities van de beste en meest traditierijke voetballanden ter wereld. Hiervoor hebben we de kosten van het kijken naar een gewone wedstrijd en een topwedstrijd in elke competitie bepaald, waarbij we de ticketprijzen voor zitplaatsen op twee tribunes van het stadion hebben onderzocht: achter het doel en langs de zijlijn. Op basis van deze gegevens hebben wij vervolgens een gemiddelde prijsafwijking ten opzichte van de mediaan van de dataset berekend, zodat een eenvoudige vergelijking van de ticketprijzen tussen de verschillende competities mogelijk is.

Hierna hebben we de amusementswaarde gekwantificeerd die de fans in elk land krijgen. Eerst hebben we een score gecreëerd om het verband aan te tonen tussen de gemiddelde ticketprijs en de kwaliteit van elke competitie. Die hebben we gebaseerd op de recente prestaties van de teams in continentale competities en de waarde van de spelers.

Daarna hebben we de totale marktwaarde van de spelers in elke competitie berekend om te laten zien waar de spelers met de hoogste waarde te zien zijn. Vervolgens hebben we in het verleden behaalde resultaten geanalyseerd om het gemiddelde aantal gescoorde doelpunten per wedstrijd in elke divisie te bepalen. Aan de hand van deze gegevens en de gemiddelde ticketprijzen konden we zien waar fans het meest en het minst betalen per gescoord doelpunt.

De resulterende index biedt een uitgebreide analyse van wat het kost om wereldwijd voetbal te kijken in 2021/22 en waar voetbalfans het meeste waar voor hun geld krijgen.

Je bekijkt deze pagina op een telefoon. Om de data het beste op mobiel te bekijken, bezoek je deze link.

Dit element wordt niet ondersteund door je browser. Om de data het beste te bekijken, bezoek je deze link.

Methodologie

De Voetbal Prijsindex vergelijkt de kosten van het bijwonen van wedstrijden in stadions in verschillende landen over de hele wereld. De prijzen zijn afkomstig van de officiële ticketplatforms van de clubs in elke competitie en van platforms voor doorverkopers. Daarnaast analyseert het onderzoek de kwaliteit van het voetbal in elke competitie door de totale marktwaarde van de spelers, het aantal gescoorde doelpunten per wedstrijd en de prestaties van de teams in continentale competities te berekenen. De resulterende index geeft inzicht in waar fans het meeste waar voor hun geld krijgen.

Geselecteerde landen

Het onderzoek omvat 28 nationale voetbalcompetities die zijn geselecteerd op grond van hun wereldwijde betekenis, de prestaties van hun nationale teams of hun huidige relevantie in de voetbalwereld.

Prijsverzameling

De prijzen zijn verzameld tussen 30 november en 12 december 2021. Voor elke competitie zijn vier wedstrijden van het seizoen 2021/22 als voorbeeld genomen. Eerst zijn tickets gezocht bij officiële bronnen; als deze niet beschikbaar waren, is er gebruik gemaakt van de wederverkoper. In beide gevallen is de goedkoopste beschikbare optie geselecteerd.

Een gemiddelde van de verschillende ticketopties is gebruikt om de afwijking van de mediaan van de dataset voor alle tickets te berekenen. De afwijking van de mediaan - het middelpunt van de gegevensverzameling - wordt berekend met de volgende formule:

(Prijs van het kaartje - Mediaan van alle ticketprijzen) / Mediaan van alle ticketprijzen

Alle prijzen in plaatselijke valuta zijn omgerekend in EUR aan de hand van de gemiddelde wisselkoersen per maand tussen 20 september en 20 oktober 2021. De wisselkoersen zijn afkomstig van Google Finance.

Steekproef van wedstrijden

Om er rekening mee te houden dat de vraag naar en de prijzen van tickets veranderen afhankelijk van de teams die spelen, zijn de wedstrijden in het onderzoek in twee categorieën opgesplitst: Premium-wedstrijden en gewone wedstrijden, die als volgt worden gedefinieerd aan de hand van de eindstanden van het laatst afgesloten seizoen in elk land:

  • Premium-wedstrijden: wedstrijden tussen teams die in 2020/21 in de top vijf zijn geëindigd.
  • Gewone wedstrijden: wedstrijden tussen teams die in 2020/21 buiten de top vijf zijn geëindigd.

De steekproef is tot stand gekomen door prijsinformatie te verzamelen voor ten minste twee Premium-wedstrijden en twee gewone wedstrijden in elke competitie. De eerstvolgende wedstrijden hebben voorrang gekregen om de huidige vraag en prijzen weer te geven die gelden voor supporters die op zoek zijn naar kaartjes.

Zitplaatsopties

De ticketprijzen zijn verzameld voor twee belangrijke zitplaatsen, op basis van de volgende criteria:

  • Zitplaats achter het doel: Zitplaats aan de korte zijde van het stadion, achter de doelen, waar de kaartjes over het algemeen goedkoper zijn.
  • Zitplaats langs de zijlijn: Zitplaatsen aan de lange zijde van het stadion, parallel aan het veld, waar de tickets over het algemeen duurder zijn.

Om consequent te zijn bij het verzamelen van steekproeven uit stadions van verschillende grootte en met verschillende zitplaatsconfiguraties, is de laagste rij zitplaatsen, het dichtst bij het veld, altijd als steekproef genomen. Indien de zoekopdracht meerdere zitplaatsen opleverde, is de goedkoopste optie gekozen.

Marktwaarde van de spelers - Afwijking

Om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de spelers, en zo de amusementswaarde voor de supporters te meten, is gekeken naar de huidige totale marktwaarde van de spelers in elke competitie. Om een eenvoudige vergelijking tussen de competities mogelijk te maken, is dit cijfer berekend als een gemiddelde afwijking van de mediaan van de gegevensverzameling met behulp van de volgende formule:

(Gemiddelde marktwaarde spelers- Mediaan van alle gemiddelde marktwaarden spelers) / Mediaan van alle gemiddelde marktwaarden spelers

Bron: transfermarkt.

Kosten-kwaliteitsscore

De kosten-kwaliteitsscore laat zien waar fans het meeste waar voor hun geld krijgen. Deze score is berekend met behulp van een gemiddelde van de verzamelde ticketprijzen voor elke competitie, gewogen met een samengestelde kwaliteitsscore die is berekend aan de hand van het volgende methodologische proces:

  1. De resultaten van de vertegenwoordigende teams van elke competitie in hun respectieve continentale competities zijn bestudeerd. De volgende scores zijn aan de teams toegekend op basis van hoe ver zij in de competitie zijn gekomen:
    Bij de laatste 32 = 0,20; Achtste finale = 0,30; Kwartfinales = 0,50; Halve finales = 0,75; Finale = 1,00; Winnaar = 1,50.
  2. Vervolgens zijn de resultaten gewogen met de totale marktwaarde van de deelnemende nationale competities (zie 3. Marktwaarde van de spelers - Afwijking).
  3. Tenslotte is de score gewogen met de gemiddelde ticketprijs van de competitie.

De geanalyseerde continentale competities zijn: AFC Champions League (Azië); UEFA Champions League (Europa); CONCACAF Champions League (Noord- en Midden-Amerika); CONMEBOL Copa Libertadores (Zuid-Amerika); UEFA Europa League (Europa); FIFA Club World Cup (wereldwijd). De resultaten van de laatste twee toernooien zijn gebruikt.

Gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd

Het gemiddelde aantal doelpunten per wedstrijd is berekend door het totale aantal gescoorde doelpunten in elke competitie tijdens het seizoen 2020/2021 te delen door het aantal gespeelde wedstrijden.

Kosten per doelpunt

De kosten per doelpunt zijn berekend door de gemiddelde kosten van een kaartje in elke competitie te delen door het gemiddelde aantal doelpunten per wedstrijd.

Als je die ene deal niet wilt missen

Alle airlines, alle bestemmingen, op één plek

Altijd de
beste deal

Eenvoudig en
snel boeken

Alle airlines,
alle bestemmingen

Nederlandstalige
klantenservice