Ga goed voorbereid op vakantie

*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 29,90 boekingskosten.

Stressvrij op vakantie

Heerlijk, je gaat binnenkort op vakantie of stedentrip! Nu je geboekt hebt is het natuurlijk tijd om af te tellen en... je goed voor te bereiden op je reis. Vlak voor vertrek zal je merken dat je nog veel vragen krijgt, zoals wat mag er mee in je handbagage en hoe veel uur van tevoren moet ik op het vliegveld zijn? Wij geven je tips!

1. Regel de documenten die je nodig hebt

Reisdocumenten zijn onmisbaar bij het maken van een reis. Het klinkt misschien dom, maar is je paspoort nog wel geldig? Let erop dat ie voor de terugreis ook nog geldig moet zijn, anders kom je het land niet meer in. Dan duurt die ene vakantie of stedentrip veel langer ;-). Daarnaast is het verplicht om voor sommige bestemmingen (vaak intercontinentaal) een visum aan te vragen. Dit is sterk afhankelijk van het land waar je naartoe reist. Als je wilt weten of jij ook een visum moet aanvragen, kan je dat makkelijk checken op deze site.

2. Check de handbagage regels

Het is een veelvoorkomende vraag, maar wat mag er nu precies mee in je handbagage? Dit is altijd een lastig verhaal, want de regels voor afmetingen van de koffer en de vloeistoffen zijn anders dan bij ruimbagage. Zo mag je vloeistoffen meenemen, in verpakkingen van maximaal 100 milliliter groot, in een doorzichtig en afsluitbaar plastic zakje (zoals een ziploc bag) van maximaal 1 liter groot. Een handbagage koffer mag maximaal 55 x 40 x 20 cm groot zijn en een personal item (zoals een tas) mag maximaal 40 x 30 x 15 cm groot zijn. Wil je meer weten over handbagage én ruimbagage? Lees hier alles over bagage in het vliegtuig erg handig. Let op! Per airline verschillen de regels. Check hier de regels voor de afmetingen gelden per airline!

3. Check de drukte op het vliegveld

Plannen, plannen, plannen, je kan er geen genoeg van krijgen bij het voorbereiden van je reis. De vraag die rondspookt in je hoofd is toch: hoe lang van tevoren moet ik op het vliegveld zijn? Dat is volledig afhankelijk van de drukte! Voordat je het vliegtuig in kan zijn er verschillende "obstakels" die veel tijd in beslag kunnen nemen, zoals het inchecken van je koffer en door de douane heen gaan. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je op tijd bij de gate bent ;). Vaak wordt het aangeraden om bij Europese reizen 2 uur voor vertrek op het vliegveld aanwezig te zijn. Bij intercontinentale reizen wordt 3 uur van tevoren aanbevolen. Wil je nu weten hoe druk het is op Schiphol in de zomer/kerst vakantie? Check dan hier de zomerdrukte en winterdrukte op Schiphol.

4. Maak een inpaklijst

Maak je inpaklijstje ruim van tevoren. Zo kun je deze aanvullen in de loop van de tijd. Echt, je bespaart jezelf een hoop denkwerk als je het gewoon even noteert. Want voor je het weet zit je in het vliegtuig en ben je je zwempak vergeten, die ene handige stadsgids of je toilettas... Wil je nu de uitstoot van vliegen compenseren door milieubewuste reisproducten mee te nemen? Vind dan hier inspiratie om een milieuvriendelijke inpaklijst te maken!

5. Print alle reisdocumenten

Zorg dat je alle documenten geprint hebt en stop ze in een mapje. Zo houd je het overzicht en weet je wat je nog moet regelen (bijvoorbeeld online inchecken of eventueel bagage bijboeken).

Zo gaat het helemaal goedkomen toch? Adem in.. . Adem uit... Enjoy your holiday!

Psst... Check de extra tips

Heb je misschien een vaccinatie nodig? Of wil je je auto parkeren op de luchthaven? Hier hebben we een goed overzicht voor jou.

*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 29,90 boekingskosten.

Als je die ene deal niet wilt missen

Alle airlines, alle bestemmingen, op één plek

Altijd de
beste deal

Eenvoudig en
snel boeken

Alle airlines,
alle bestemmingen

Nederlandstalige
klantenservice